top of page
Keresés

Csokordobás hagyománya és alternatívái

Azt mindenki tudja, hogy a csokordobás az esküvő "kötelező" vagy legalábbis igen gyakori eleme. Azt is tudjuk, hogy a szimbolikája az, hogy kiderüljön, ki lesz az a hajadon hölgy a vendégek közül, aki legközelebb férjhez megy. Azt azonban talán nem mindenki tudja, hogy eredetileg honnan származik ez a szokás. Blogposztunkban ennek járunk utána, és bemutatunk néhány alternatív csokordobás ötletet is.


Csokordobás
Fotó: Karczag Dániel

A csokordobás hagyománya a sok évszázaddal ezelőtti Angliára vezethető vissza. Akkoriban az esküvői szertartás után a hajadon hölgyvendégek megpróbáltak letépni egy darabot a menyasszony ruhájából, vagy kitépni egy szálat a csokrából, fejdíszéből. A babona szerint ugyanis a letépett darab szerencsét hozott annak, aki megszerezte. Emellett, saját esküvői vágyaik beteljesülésének felgyorsítását is remélték tőle. Hasonló babonás szokás volt egyébként az esküvői süteményből a hajadon párnája alá rakni egy darabot - ezzel is a mielőbbi lánykérést kívánták ösztönözni.


Részlet "A rettenthetetlen" című Mel Gibson filmből
Részlet "A rettenthetetlen" című Mel Gibson filmből

Idővel, ahogy a menyasszonyi ruhák egyre díszesebbek és drágábbak lettek, a menyasszonyok szerették volna megóvni azok épségét. A szertartás után a vendégek közé dobták a csokrukat, és elszaladtak a vérmes hajadonok elől. Eredetileg tehát nem egy kiváltságos hölgy véletlenszerű (vagy "megbundázott") kiválasztása volt a cél, többen osztoztak a szerencsehozó virágszálakon.


Manapság sok esetben előfordul, hogy a menyasszonynak a szertartás után is szüksége van a csokrára (pl. fotózás miatt), vagy egyszerűen szeretné megőrizni azt. Így alakult ki a "dobócsokor" fogalma, amely a menyasszonyi csokor mása valamivel kisebb méretben.


Ha az ara meg szeretné tréfálni a lányokat, választhat úgynevezett "szétesős dobócsokrot", amely több pici csokrocska egy dobócsokorrá összeszalagozva. A menyasszony a dobás előtt kioldja a nagy szalagot, így dobás közben váratlanul több részre szakad a virágköltemény. Ezzel egyrészt meglepi az elkapókat, másrészt több lánynak biztosítja a férjhez menés reményét.


Alternatív csokordobás ötletek


Napjainkban is tartja még magát a csokordobás hagyománya, bár az esetek többségében a hajadon lányokat noszogatni kell, hogy odaálljanak és küzdjenek érte. Az elmúlt években kialakult néhány alternatíva, mellyel helyettesíthető a megszokott mozdulatsor.


Megbundázott csokordobás


A menyasszony kiválaszthat előre egy hajadont, aki végül megkapja a csokrát. Ennek oka lehet valamilyen ünnep, ami aznapra esik (pl. születésnap), kifejezhet egy különleges személynek kifejezett hálát, de a legtöbb - sokszor megosztó - esetben is szokás élni ezzel a lehetőséggel.


Ez utóbbi alatt azt értjük, amikor egy meghívott férfivendég az esküvőt szemeli ki arra, hogy megkérje a barátnője kezét. Ha ilyesmiben gondolkodunk, tartsuk tiszteletben, ha az adott jegyespár esetleg nem nyitott erre. Sokan ugyanis úgy vélekednek, hogy nem illik elterelni a figyelmet az éppen házasodó párról. Egy kérdést azonban mindenképp megér, mert sokan vannak a párok között, akik nem bánják, és jó ötletnek tartják ezt a fajta pluszt az esküvőjük kapcsán.


Csokordobás és meglepetés lánykérés az esküvőn


Legidősebb pár tánca


Létezik egy önálló esküvői játék, melynek a neve "a legidősebb pár tánca". Ennek keretében a ceremóniamester minden házaspárt a táncparkettre szólít, majd megkérdezi, hogy ki az aki néhány órája, egy éve, két éve, öt éve, tíz éve házas, és így tovább egészen addig, amíg csak egy házaspár marad a táncparketten. Ők általában a nagyszülők vagy dédszülők korcsoportjából kerülnek ki. Ez az elem magában is megállja a helyét, hiszen nagyon megható látni a sok éve házas emberek szemében a szeretetet tánc közben. Ezt persze még lehet fokozni azzal, hogy a menyasszony nekik adja a csokrát, nem pedig eldobja.


Az emlékezés virágai


Abban a szomorú esetben, ha egy közeli hozzátartozó már nem lehet a menyasszonnyal az esküvője napján, sokan döntenek úgy, hogy a menyasszonyi csokrukat elhelyezik a szeretett személy nyughelyén.


Fődíj


A menyasszonyi csokor lehet fődíj is az esküvői vendégek számára szervezett versengésben. Ez lehet táncverseny, kvíz vagy bármilyen kreatív program, amelyben egy szerencsés nyertes megkapja a csokrot.


Lakat alatt


A menyasszonyi csokrot le is lakatolhatjuk egy dobozban, vagy szimbolikusan egy lánccal. A feladat az, hogy a lakatot nyitó egyetlen kulcs mellé beszerezzünk még más kulcsokat is, melyeket a hajadon vendégek kihúznak egy nem átlátszó zsákból. Így Fortunára bízzuk, hogy ki lesz a szerencsés, aki megkapja.


Alternatív csokordobás | Lelakatolt menyasszonyi csokor
Alternatív csokordobás | Lelakatolt menyasszonyi csokor | Forrás: Pinterest

Csokordobás szalagokkal és ollóval


Kreatív és látványos csokordobás alternatíva, ha a menyasszonyi csokorra hosszú szalagokat kötünk, és azokat kiosztjuk a hajadonok között. A menyasszony középen áll - általában bekötött szemmel -, a lányok pedig körbejárnak egy-egy szalag másik végével a kezükben. A menyasszonynak az a feladata, hogy a nála lévő ollóval elvágjon minden szalagot - egyet kivéve. Aki ennek az utolsó, el nem vágott szalagnak a végét tartja a kezében, azé lesz a csokor.Neked melyik ötlet tetszett a legjobban?


17 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page