top of page
Keresés

Esküvő a Corona árnyékában

Lehetne egy regény címe is (van is egy hasonló, nemrég olvastam, Marci Jefferson: "Szerelem a korona árnyékában", és a Napkirályról szól :D), de sajnos ez itt a valóság. Ebben a blogposztban összeszedtem néhány választ azokra a kérdésekre, amelyek felmerülhetnek benned, ha fontolgatod, hogy még idén, 2021-ben esküvőt szervezel.

Azt bizonyára tudod, hogy a blogposzt írásának pillanatában lakodalmat nem lehet tartani, a családi összejövetelek maximális létszáma 10 fő, és csak közvetlen rokonoknak lehet rajta részt venni. Ez polgári vagy egyházi házasságkötést, és legfeljebb utána egy vacsorát jelen a gyakorlatban.


Nemrégiben jött azonban a hír, hogy 5 millió beoltott elérése után a kormány engedélyezni fogja a lakodalmakat, majd a miniszterelnök április 30-i szokásos péntek reggeli rádióinterjújában azt is hozzátette, hogy nem tervezik védettségi igazolványhoz kötni az ezen való részvételt. Nagy örömünkre fel is pezsdült az esküvőpiac, sok megkeresést kaptunk 2021-es esküvőkre esküvőszervezőként. Természetesen, a bizonytalanság még mindig elég nagy, hiszen az eredetileg prognosztizált május 10-et sem sikerült tartani, nagyon lassan halad az oltás a néhány héttel ezelőtti tempóhoz képest. Emellett, a részleteket sem ismerjük, hogy milyen feltételek mellett valósulhatnak majd meg 2021 első lakodalmai, milyen létszámkorlát lesz, a hotelek fogadhatnak-e igazolvány nélkül vendégeket, stb. Különösen zavaros a kép azóta, hogy Gulyás Gergely 05. 06-án bejelentette, a korlátozások augusztusig biztosan fennmaradnak azok számára, akik nem oltakoznak. Nemzetközi esküvőszervezés üzletágunk miatt tudjuk azonban, hogy az esküvőn való részvétel járhat számos "kiváltsággal". Jelen pillanatban is érvényben van például az az ősszel meghozott szabály, hogy külföldi állampolgár nemcsak üzleti okból kap engedélyt a határ átlépésére, hanem akkor is, ha esküvőre hivatalos. Tesztelési- és karanténkötelezettség persze fennáll, de ahhoz képest, hogy más "földi halandó" be sem teheti Magyarország területére a lábát, már ez is nagy engedmény.


Számomra tehát az is egy logikus lépés lenne, hogy ha maradnak is a védettségi igazolványra vonatkozó szabályok, az esküvők és más családi események kivételt képeznek majd. Azt nem hiszem, hogy a nyár első felében létszám tekintetében "korlátlanság" lenne. A tavalyi forgatókönyveket tekintve az tűnik valószínűnek, hogy idén is lépcsőzetesen engedik a nagyobb násznép jelenlétét (200, majd 500 fővel) - de kezdésnek egy még kisebb korlátot is el tudok képzelni,


Persze, ez mind csak találgatás, az sokkal fontosabb kérdés, hogy mit tegyen az, aki nem szeretne 2022-ig várni az esküvőjével. Ha mindkét fél magyar, és a vendégek közt sincs olyan, aki külföldről érkező nem magyar állampolgár, akkor azt gondolom, bele lehet vágni a szervezésbe nyár közepi, őszi és téli időpontokra. A magyar esküvőszakma 2020-ban is jelesre vizsgázott emberségből és rugalmasságból. A piaci szereplők nagy hányada erőn felül állt a párok mellé, visszafizették a foglalókat, kötbér nélkül engedték a halasztásokat. Ezekre a kérdésekre a szolgáltatókkal kötött szerződésekben is ki lehet (ki kell) térni, ezért úgy gondolom, nem vállal nagy kockázatot az, aki most vág bele egy idei esküvő megszervezésébe, hiszen biztosítható, hogy a befizetett összegek ne vesszenek el akkor sem, ha ne adj' isten ismét borulnak a tervek. Következő blogposztomban néhány praktikus tanáccsal szolgálok azok számára, akik belevágnak. Arról olvashattok majd, hogyan ér titeket a legkisebb kár, ha a koronavírus nem értette volna a célzást, hogy most már igazán elegünk van belőle. :)


Fotó kredit: Esther & Gabe Fine Art Photography

41 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page