top of page
Keresés

Ezért ne nézegesd az időjárás-előrejelzést hetekkel az esküvőd előtt!

Frissítve: 2022. febr. 23.

Ha megkérdezed az esküvő előtt álló menyasszonyokat, hogy mi a legnagyobb félelmük az esküvőjük kapcsán, akkor 10-ből 9 és fél azt mondja, azon izgul a legjobban, hogy esni fog aznap. A világjárvány kezdetekor ez az arány némiképp módosult, de mostanra az eső visszakúszott a legnagyobb esküvői parák közé.


(telefonos fotó)

Tudjuk, hogy lehetetlent kérünk, mégis azt tanácsoljuk, ne nézegessétek hónapokkal, hetekkel korábban az időjárás-előrejelzéseket! Hogy miért? Mert semmi értelme. Nem azért állítjuk ezt, mert kevésre tartjuk a magyar meteorológusokat - ez a legkevésbé sincs így. Kezdhetnénk onnan, hogy hosszan elemezzük Magyarország időjárását, de mivel mi nem vagyunk időjósok, ebbe most nem megyünk bele. Linkeltünk inkább egy Wikipédia lapot azok kedvéért, akiket mélyebben érdekel. Dióhéjban a következő mondat a lényeg: "Ennek a térségnek az éghajlatát az határozza meg, hogy három nagy európai éghajlati terület – a kontinentális, az óceáni és a mediterrán – ütközőterületén helyezkedik el". Belátható, hogy ha egy szóval kellene jellemezni hazánk időjárását, akkor az a kiszámíthatatlan lenne.


Egy idei nyári esküvőnk kapcsán dokumentáltuk is az esküvőt megelőző hetet, hogy alátámaszthassuk az előző bekezdést. A választásunk 2021 egyik slágerdátumára esett, amely 2021. augusztus 28. volt. Ezen a napon tartottuk Júlia és Tim menyegzőjét - nehezítő tényezőként a Balaton-felvidéken, azon belül is a Káli-medencében, Monoszlón. A szimbolikus szertartás tervezett időpontja 17 h volt, az A-terv szerint kültéren, B-terv szerint pedig - a helyszín adottságai miatt - benn a tánctéren. Ahogy az a legtöbb esküvőhelyszínen lenni szokott, az A- és a B-terv között igen nagy élménybeli különbség van, ezért mindenki nagyon szerette volna, ha maradhatunk "a szökőkútnál ötkor." :D


Képernyőfotókat készítettünk nektek egy népszerű időjárás-előrejelző applikációról 2021. augusztus 23-tól kezdődően (T-6 nap). A fotókon sárga kiemeléssel jelöltük a céldátumot, illetve az esküvő napján készített képeken a szertartáskezdés időpontját, A bal felső sarokba odaírtuk a fotó dátumát, fent középen pedig látszik a screen shot időpontja. Ennél sokkal többször néztünk rá az előrejelzésre egyébként, és sokkal több fotót is készítettünk, de csak azokat töltöttük fel, amelyek változást mutattak az előzőhöz képest. Soknak tűnik 15 fotó átbogarászása, de azt csak egyszer kell most végigcsinálnod ahhoz, hogy aztán a Nagy Nap előtt ne ezzel töltsd a heteket. :)


Azok kedvéért, akik skippelték a bogarászást, elárulom, hogy naponta többször (!) változott a prognosztizáció még az utolsó héten is, sőt az esküvő napján is mást mutatott az app reggel, délben és kezdés előtt 39 perccel. Több platformot is ellenőriztünk egyébként, mindegyik ugyanezt "játszotta", tehát nem arról van szó, hogy csak meg kell találni a legmegbízhatóbb honlapot.


Van azonban egy alkalmazás, ami azért sok esetben a segítségünkre van aznap (!), ez pedig az Időkép.hu radartérképe. Praktikus, mert telefonos változata is elérhető. A hangsúly azonban az "aznap" szón van, Jól mutatja, mikor érdemes elkezdeni foglalkozni az időjárás kérdéssel, ha előtte héten ilyen sok bizonytalanságot tapasztaltunk. Emellett, ha a radarkép alapján nem tudunk döntést hozni, akkor bátran fordulhatunk az Országos Meteorológiai Szolgálathoz, amelynek élőszavas tájékoztatása bárki számára rendelkezésre áll a 0690603421 emelt díjas telefonszámon. El kell nekik mondani, hogy x időpontban y helyszínen kültéri rendezvényre készülünk, ezért szeretnénk a véleményüket kérni, hogy mi várható.


Volt olyan csapattag aznap, aki a "meg tudjuk-e kinn tartani a szertartást" kérdéshez a radartérkép segítségét próbálta hívni, mi azonban tudtuk, hogy ott akkor ez teljesen felesleges, hiszen a Balatonnál vagyunk. Ahogy a fenti képernyőfotón látjátok, a radaron semmilyen esőfelhő nem látszik a Balaton környékén, ha viszont felnéztünk az égre, akkor az alábbi látvány tárult elénk:


(telefonos fotó)


Erre a legoptimistább szemlélő is azt mondta, hogy necces. Ezek bizony alacsonyan található esőfelhők, amelyek nem látszanak a radaron. Itt térnénk ki a balatoni időjárásra, amely extrém nehezítő tényezőnek bizonyul pontosan a két utolsó fotón látható jelenségek miatt. A víz közelsége, a magas páratartalom és az instabil légkör miatt itt bizony bármikor kialakulhat helyi zápor akkor is, ha se az előrejelzésben, se a radarképen nincs ennek nyoma, és egyébként országosan gyönyörű napsütés van.


Mindezek ellenére - hiszen tudtuk, hogy minden pár álma az A-terv - kockáztattunk, és kültérre készültünk. Erről a döntést órákkal a ceremónia előtt kell meghozni, hiszen ki kell pakolni a bútorokat, el kell készíteni a dekorációt, és a hangtechnikát is össze kell szerelni. Fél órával kezdés előtt ott álltunk a szökőkútnál, és egy dolgot tehettünk: felhívtuk a házban dolgozó helyieket, akik itt élnek, és tudják, hogy mi fog történni, ha Csicsó felől jön a felhő, ha a Hegyestű felől jön a felhő, ha alacsonyan szállnak a fecskék (vagy a galambok :D), vagy ha Délről fúj a szél, és még sorolhatnánk. A "bentiektől" a következő válaszokat kaptuk: "jobb, ha a menyasszony mielőbb férjhez megy" és "nyugi, elmegy a felhő". Ez utóbbi tűnt kevésbé valószínűnek, mert a felhő bizony egyre csak jött.



Mivel szimbolikus szertartásról volt szó, és mindenki készen állt idejében, éppen azt is lehetett volna, hogy 17 h helyett 16:30-kor kezdjük a szertartást, a vendégek azonban még nem érkeztek meg teljes létszámban, hiába írtuk a meghívóra, hogy vendégvárás 16:30-tól. Így maradt az idegőrlő várakozás a szolgáltatói oldalon, míg a Párt a fotósunk elvitte fotózni az épület túloldalára, ahonnan nem látták, hogy micsoda Armageddon közelít felénk. :D A ceremónia végül percre pontosan 17 órakor kezdődött...


(fotó kredit: Pakó Petra)


... és le is zajlott végig, anélkül, hogy egy csepp eső leesett volna a vendégek háta mögül alattomosan közelítő felhőkből...


(fotó kredit: Pakó Petra)


... majd 5 perccel a szertartás befejezése után elkezdett cseperegni az eső jelezvén, hogy az égiek jóindulatának is van azért határa. A csepergés aztán rendes esőre váltott, és csak valamikor az éjszaka folyamán állt el. Ez szerencsére a további terveinket nem zavarta, hiszen a vacsora és a party a kis létszám miatt az épületben zajlott. Egyedül a kültéri csoportképek hiúsultak meg, ezt viszont pótoltuk benn az "Endlich" felirat alatt, de ez már egy másik történet...



És mivel igen hosszúra nyúlt már így is ez a cikk, az is egy másik történet lesz, hogy az előrejelzés nézegetése helyett mi az, amit tenni tudsz, ha neked is az a legnagyobb esküvői félelmed, hogy esni fog az eső. Befejezésül Júlia üzenetét szeretnénk átadni nektek, aki ezt üzeni az esküvői esőparával kapcsolatban minden, még esküvő előtt álló menyasszony és vőlegény számára:


"Hallgassatok Timire!


De tényleg! Én csak legyintettem, amikor azt mondta, hogy nem éri meg nézegetni az időjárás-jelentést, persze titokban minden nap többször ránéztem az esküvőt megelőző hetekben. Minket az nyugtatott meg a legjobban, amikor véglegesen eldöntöttünk, hogy nem rendelünk sátrat a kinti vacsorához. Így eleve bentre készültünk, és nem kellett azon izgulni, hogy ha esik az eső, akkor át kell költözni. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy a Liszkay Borkúriában pont a mi létszámunkhoz tökéletesen passzoló terem van. Ha valaki ettől nagyon fél, akkor érdemes eleve olyan esküvőhelyszínt keresni, ahol az eső-terv ilyen egyszerűen kivitelezhető. Mi például pont emiatt biztos nem vállaltunk volna be egy erdei szertartást.


Az esküvőnk napján én hála az égnek nagyon elfoglalt voltam, úgyhogy nem volt időm az időjárással foglalkozni. Az egészből csak annyit érzékeltem, hogy miután kész lett a sminkem és a hajam, kinéztem az udvarra, és láttam, ahogy Timi és a csapata mindent fóliával terít le. Ettől persze nagyon bepánikoltam, úgyhogy a barátnőim egyből kibontottak még egy üveg pezsgőt, hogy eltereljék a figyelmemet, ami tökéletesen működött nálam. :)


Így utólag nézve semmi értelme nem volt ezen izgulni, hiszen annak ellenére hogy az esküvővel kapcsolatban Timi mindent el tudott nekünk intézni, bárhogy is nézzük, a időjárást még ő sem tudja befolyásolni... Mindegy, hogy aznap 15 fok van-e, esik-e az eső, vagy fúj-e a szél, bármilyen legyen az időjárás, ha az ember aznap összeköti az életét a szerelmével, akkor az csak egy tökéletes nap lehet."









140 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page