top of page
Keresés

Megvannak a lakodalom koronavírus szabályai


A Magyar Közlöny 2021. május 21-én megjelent 2021. évi 94. számában közölte a kormány az ötmilliomodik beoltott elérése után engedélyezett lakodalmakra vonatkozó szabályokat. A legfontosabb tudnivalókat összeszedtük nektek:


Védettségi igazolvány: nem szükséges sem a vendégeknek, sem az ott dolgozó személyzetnek. A szállodákban és az éttermekben a lakodalmakat elkülönítve lehet megrendezni, mely az üzemeltető felelőssége.


Létszámkorlát: max. 200 fő (az ott dolgozók nem számítanak bele)


Időkorlát: a mindenkor érvényben lévő kijárási tilalom szerint (tehát az ötmillió beoltott elérése után NINCS)


Szállásfoglalás: FRISSÍTVE az esküvőre érkező vendégek az esküvőhelyszínen (amennyiben az rendelkezik szállással) védettségi igazolvány nélkül NEM foglalhatnak szállást, a rendezvény után az igazolvánnyal nem rendelkezőknek az esküvőhelyszínt el kell hagyniuk.


Külföldi állampolgárok: külföldi állampolgárok számára eddig is lehetőség volt belépni az országba, amennyiben esküvőre érkeztek, ez a kivétel szerepel a jelenleg is érvényben lévő 408/2020. (VIII. 30.) Kormányrendeletben. A belépéshez egyedi elbírálású kérelmet kell benyújtaniuk a Rendőrség honlapján keresztül elektronikus formában magyar vagy angol nyelven, melyhez elegendő az esküvői meghívójuk beszkennelt változatát csatolniuk. A mindenkori teszt- és karanténszabályok rájuk is vonatkoznak, melyek jelenleg 2 negatív PCR teszt. Ha Schengeni övezetből, illetve Kanadából vagy Amerikából érkezik a külföldi állampolgár, akkor az első tesztet hozhatja onnan, elegendő egy tesztet elvégeztetni Magyarországon. A kettő között minimum 48 órának el kell telnie. Amíg a magyar teszt(ek) eredményei megérkeznek, a külföldi állampolgárnak az általa megadott magyarországi lakcímen karanténban kell tartózkodnia, melyet a Rendőrség ellenőriz (lehetséges applikáción keresztül is). A teszteredményeket fel lehet tölteni Interneten, és a felszabadító határozat is e-mailben érkezik. Érkezéskor a budapesti repülőtéren is van lehetőség a PCR teszt elvégzésére, melyre időpontot nem kell kérni, csak előzetesen regisztrálni. A teszt eredménye a honlapjuk tanúsága szerint 24-48 h-n belül érkezik meg, ezután a karantén címe szerint illetékes rendőrkapitányság néhány órán belül küldi a feloldó határozatot. A most megjelent szabályozás ezt a kormányrendeletet nem érinti. Ugyanakkor tartalmazza, hogy a 407/2020 (VIII. 30.) Kormányrendelet - a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról - 2021. június 23-án hatályát veszti.


Érvényességi határidő: ezen szabályok érvényességi határideje nem ismert.Fotó kredit: Bende Tamás

345 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page