top of page
Keresés

Esküvőszervező: igen vagy nem?

Frissítve: jan. 11.


Losonczi Viki esküvőszervező Budapest
Fotó: Jaksa Tímea

Esküvőszervezőként erre a kérdésre nyilván azt kellene válaszolnunk, hogy igen, csakis igen. Tisztában vagyunk azonban vele, hogy az esküvőknek még mindig a kisebb hányada zajlik esküvőszervező nélkül. Ennek számos oka lehet: még mindig kevesen tudják, mit is csinál egy esküvőszervező; sokan feleslegesnek tartják; mások attól félnek, nem ők szerveznék a saját esküvőjüket, ha bevonnának valakit erre a feladatra; megint mások pedig úgy gondolják, ezeket a feladatokat más szolgáltatók is el tudják végezni - ráadásul ingyen.


Ebben a blogposztban szeretnénk kitérni ezekre a tévhitekre, illetve azt szeretnénk elmondani, az ügyfeleink milyen indokokat jelöltek meg, amikor arról kérdeztük őket, miért fordulnak szervezőhöz - hátha Ti is magatokra ismertek, és adtok egy esélyt egy ilyen együttműködésnek.


A legfontosabb talán annak a tévhitnek az eloszlatása, hogy nem Te szervezed a saját esküvődet, ha felfogadsz valakit. Természetesen minden esküvőszervező az ügyfelei utasításai szerint jár el (ezt mi még a szerződésünkbe is rögzítjük), és az ügyfelei érdekeit képviseli a tárgyalások során. Mindig meghallgatja, hogy Ti mit szeretnétek, minek örülnétek a legjobban, hogyan képzelitek az esküvő napját vagy az adott szolgáltatást, amiről szó van. Ezután megkeresi azokat a helyszíneket vagy szolgáltatókat, akik a legjobban beleillenek ezekbe az elképzelésekbe. Itt azonban belép egy nagyon fontos faktor is, az idő. A szervező ugyanis csak olyan helyszíneket küld Nektek, amelyek paraméterei megfelelnek az elvárásaitoknak (férőhelyek száma, catering stílusa, kizárólagosság, stb.), majd ha megvan a helyszín és az esküvő dátuma, csak olyan szolgáltatók ajánlatait kapjátok meg tőle, akik ráérnek aznap. Így nagyon-nagyon sok felesleges kört (telefon, e-mail) spórol meg Nektek. Emellett, itt is alkalmazza az olyan "szűrőket", mint tervezett büdzsé, stílus, a szolgáltató személyisége. Hetekkel rövidülhet le a kiválasztási folyamat!


Egy tapasztalt szervező végigvezet a hónapok során egy jól bevált szervezési sémán. Először azokat a szolgáltatókat választjátok ki, akik egy nap csak egy esküvőt tudnak vállalni, és/vagy akiből kevés van a piacon (pl. ceremóniamester valamilyen különlegesebb idegen nyelvvel), illetve amely tételek nagyobb hányadát jelentik az esküvői költségvetéseteknek (pl. catering, dekor, fénytechnika). Vannak intenzívebb időszakok, amikor naponta beszéltek, és vannak +nyugisabb" hetek, amikor nem szükséges a mindennapi kommunikáció. Sorra kerülnek az olyan részletek, mint a torta, haj, smink, öltözék. A folyamat vége felé elkészíti a teljes technikai forgatókönyvet, amely tartalmazza minden szolgáltató minden "ténykedését" az esküvőhelyszín(ek)en. Ez az a "Biblia", amiből a szervező is dolgozik az esküvő napján. Bár munkája nagy részét már az esemény előtt elvégzi - azt szoktuk mondani, az esküvő napja csak a jéghegy csúcsa -, természetesen aznap is jelen van, és koordinálja a szolgáltatók munkáját, hiszen a menyasszonynak és a családnak nem ez a dolga azon a napon, hanem a készülődés, majd az ünneplés.


Ügyfeleink ilyen indokokat szoktak mondani arra vonatkozóan, hogy miért mondtak igen az esküvőszervezőre: "nincs időm", "nincs türelmem", "nincs tapasztalatom", "nem akarom a családomat terhelni, én viszont külföldön élek", "szeretnék aznap önfeledt menyasszony lenni", "szeretném profira bízni, hogy minden tökéletes legyen". Az okok skálája tehát igen széles. Úgy gondoljuk, minden Jegyespárnak érdemes ajánlatot kérnie 3-4 esküvőszervezőtől, és akár el is beszélgetni néhányukkal, megismerni hogyan dolgoznak, miben tudnának segíteni, milyen személyiségek. Ezután még mindig dönthettek úgy, hogy nem veszitek igénybe ezt a szolgáltatást.


Ha tehát hajlotok az igenre, örülnénk, ha bemutatkozhatnánk Neked. Ez esetben írjatok az ajanlat@redshoesweddings.com címre, és kérjetek ajánlatot.


Ha a nem felé hajlotok, akkor nézzetek körül a Blogunkon, sok hasznos tanácsot összegyűjtöttünk neked, amit felhasználhatsz az esküvőd szervezése során!

bottom of page