top of page
Keresés

Helena & Sándor real wedding - avagy téli álomesküvő Budapesten

Frissítve: 2023. dec. 19.

Helena és Sándor 2019. decemberi téli álomesküvőjével a tévében is találkozhattatok, hiszen a New Yorkban élő muszlim-magyar párost az RTL Klub stábja is elkísérte az esküvőjük napján. Ebben blogposztban egy képzeletbeli riport formájában mesélünk arról a csodás napról.


K: Az egyik legfontosabb kérdés talán, hogy miért pont téli esküvő?

V: A Pár elmondása szerint ezt sokan megkérdezték tőlük is, és erre az az egyszerű válaszuk volt, hogy imádják a telet. Ezen felül a téli esküvőt sokkal különlegesebbnek tartják, mint a nyáriakat, hiszen jóval ritkábban választják a Párok.

K: Mikor és hol zajlott az ünneplés?

V: 2019. december 28-án a budapesti Halászbástya Étteremben

K: Szervezőként ütköztél-e nehézségbe a különleges dátum kapcsán?

V: Az egész szervezés kissé kalandos volt, ugyanis egy eljegyzési partynak indult, melyre egy ötcsillagos hotelben került volna sor. A Párnak határozott elképzelése volt a dekorációt illetően, igazi téli mesevilágot szerettek volna 2-3 tucat (!) havas hatású fenyőfával, mintha egy téli erdőben sétálnál. Hosszas egyeztetés után be kellett látniuk, hogy egy alapvetően konferenciákra szánt termet borzasztó nagy feladat átalakítani, és voltak olyan technikai megoldások is, amelyre a hotel kénytelen volt nemet mondani. Így tavasszal teljesen újragondolták az egész koncepciót, a “budapesti eljegyzés – amerikai esküvő” elképzelést megcserélték, New Yorkban tartottak egy eljegyzési party-t, és Magyarországon az esküvőt, melynek köszönhetően az itteni költségvetést is meg tudták növelni. A helyszínt lecseréltük a Halászbástya Étteremre, amely már önmagában is olyan, mint egy mesevilág. A feladat természetesen még így sem volt egyszerű, hiszen “fél Magyarország” leáll Karácsony – Szilveszter tájékán. Hosszas utánajárást igényelt főként a dekorosok részéről, hogy mit honnan mikor tudnak beszerezni még az ünnepek előtt, hol tudják tárolni például a 24 db fenyőfát, amit még be is kellett műhavazniuk. Az ő családi Karácsonyuk így egy kissé rövidre sikerült, és nálam sem állt be a két ünnep közti pihenőidőszak. Az olyan apróságokat, mint a helyszínnel szomszédos hotel felújítása, amely miatt újra kellett gondolni a megszokott “hogyan közelítsük meg teherautókkal az éttermet” kérdést, már meg sem kellene említenem, mert az ilyen jellegű logisztikai feladatokhoz már hozzá vagyunk szokva.

K: Volt olyan vágya a Párnak, amit nem tudtatok teljesíteni?

V: Volt, de ennek az volt az oka, hogy nem volt megvalósítható. A Pár nagyon szeretett volna a Mátyás Templomban házasodni, de erre nem tudott sor kerülni, hiszen Római Katolikus templomban csak azok a párok köthetnek házasságot, ahol legalább az egyikük római katolikus. Helena muszlim, Sándor pedig református.

K: Tudtál valamilyen megoldást kínálni?

V: Muszáj volt. Innen jött a Halászbástyán tartott szertartás ötlete, ez sok hasonló helyzetben bevált már korábban. Ez ugyan nem egy templom, de különleges, romantikus, látványos helyszín. A különböző vallások “áthidalását”, jobban mondva inkább fúzióját az Ökumenikus Egyház lelkésze oldotta meg egy ún. “Interfaith wedding ceremony” keretén belül, amit talán vallásközi esketésnek lehetne a legjobban magyarra fordítani.

K: Mennyire nehezítette meg a szervezést az, hogy a Pár egy másik kontinensen él?

V: Számomra semennyire, hiszen a HungarianWeddings 2009 óta létezik, hosszú tapasztalom van a külföldi vagy külföldön élő fiatalokkal. Cégszinten az ügyfeleink több, mint fele ilyen. Nagyon sokakkal csak az esküvő előtti héten találkozom személyesen, ahogy az velük is történt.

K: Mesélj egy kicsit erről a téli mesevilágról! Hogyan kell elképzelnünk egy Winter Wonderland esküvőt?

V: Az étteremben és a szertartáshelyszínen Karácsonyt idéző fenyőillat terjengett, amit “megtoldottunk” a londoni Jo Malone parfüm-mécsesek illatával. A fenyőfákat a dekorosok hosszú napokig műhavazták, hogy téli hatást keltsenek. A szertartáshelyszínt és a vacsorahelyszínt is hideg fényekkel világítottuk meg. A menyasszony egy gyertyákkal szegélyezett útvonalon haladt végig bevonuláskor, ami igazán látványos volt. Az asztalokon fehér virágok, zöldek és karácsonyi – téli kiegészítők sorakoztak: kis szarvasok, kerámia házikók, diótörők. A vendégeket forró italokkal fogadtuk, volt S’mores bar, ami gyakorlatilag a mályvacukor-sütés beltéri verziója. Az esküvői torta dekorációja is a téli – karácsonyi hangulathoz igazodott. A vendégek köszönetajándékként puha plédeket kaptak, amelyekbe bele volt hímezve a Pár neve és az esküvő dátuma.

K: Volt valami, ami nem úgy sikerült, mint ahogy szerettétek volna?

V: Csak a hóesés maradt el. Erre nagyon vágyott a Pár, de erre az egyre sajnos nem volt befolyásunk.

K: Milyen volt a visszhangja a vendégek körében ennek a nem megszokott időpontban megrendezett esküvőnek?

V: Bevallom, ettől egy kicsit tartottam. Nem tudtam, mit szólnak majd az emberek, hogy a megszokott év végi nagy pihenő közepén ki “kell” mozdulniuk – főként a külföldi vendégek esetén, akik a fél világot átszelték. De alaptalan volt az aggodalom, mert mindenki nagyon élvezte. Nem volt nagy vendégsereg, a jelenlévő kb. 50 ember mind nagyon közel állnak a Párhoz, és örömmel vettek részt ebben a kalandban. Az amerikaiak imádták Budapestet, a magyarok pedig imádták a különleges hangulatot, melynek minden apró részletén látszott, hogy a Pár rengeteget foglalkozott a megálmodásával.

K: Van kedvenc pillanatod arról a napról?

V: Ha csak egyet mondhatok, akkor talán a gyűrűhordó bevonulása volt. Helena és Sándor ezzel Picit bízta meg, azaz a kutyájukat. Kapott egy roppant aranyos ruhát, a gyűrűk a nyakában lógtak egy szalagon, és a vonósnégyes “csak az ő kedvéért” lekottázta és betanulta a Vuk főcímdalát (https://www.youtube.com/watch?v=P8TnSqH10kE). Pici abszolút ellopta a show-t.

A Csapat, aki mindezt megvalósította:

Szervező: Varga-Kovács Tímea a HungarianWeddings.com égisze alatt

Helyszín: Halászbástya Étterem

Dekoráció: Flora Kosch

DJ, hang- és fénytechnika: WellWed DJ

Szertartás: Ökumenikus Egyház

Fotó- és film: Karczag Dániel és Honti Gergely – DKWP

Ceremóniamester: Tóth Mihály

Bútor: Amerikaiszék .hu

Vonósnégyes: Sturcz Quartet

Menyasszonyi haj- és smink: Gräff Dóra

74 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page