top of page
Keresés

Hogyan legyen esőbiztos az esküvőd?

Frissítve: 2022. febr. 23.

Előző blogposztomban megígértem, bővebben is írok arról, hogyan lehet "esőbiztossá" tenni egy esküvőt. Számos jegyespár álma egy esküvő a szabadban, amit a Pinterest fals inspirációja alapján szó szerint értenek: terített asztal és/vagy táncparkett egy erdőben, egy kertben vagy egy parkban.


Fotó: Pinterest


Ez az ötlet azonban csakis olyan országokban valósítható meg, ahol az időjárás kiszámítható (ha nem olvastad előző írásomat, akkor most tedd meg!). Magyarország időjárása erre teljesen alkalmatlan, hiszen biztosan ti is tapasztaljátok, nincs már olyan hónap, amit 100%-ban esőmentesnek lehetnek nyilvánítani. Emellett, a változékony időjárás miatt csakis "ultra last minute" döntéseket lehet hozni (kb. aznap reggel), amikor nincs idő B-tervet kovácsolni. A titok nyitja tehát, hogy lennie kell kezdettől fogva egy B-tervnek.


Nem azt mondjuk tehát, hogy Magyarországon teljességgel lehetetlen egy esküvői vacsorát és mulatságot megtartani a szabad ég alatt. Azt tanácsoljuk azonban minden ügyfelünknek, hogy legyen egy B-terv eső esetére. Ez a B-terv lehet az adott helyszín rendezvényterme/étterme, vagy ha nincs erre alkalmas, nekünk tetsző helyiség, akkor a kertben/udvaron/teraszon felállított sátor. Igen, ez utóbbi milliós nagyságrendű pluszköltség, és a dekorostól, illetve a fény- és hangtechnikus csapattól egészen más felkészülést kíván.


Fotó: Walla Ádám


A sátor oldalfalai nyithatóak, ezért nem lesz bezártságérzetünk. Éppen olyan lesz, mintha a szabadban ülnénk, csak épp lesz "fedél" a fejünk felett, ha meglepne minket egy nyári zápor. Léteznek víztiszta ponyvával burkolt sátrak is, ezért az sem lehet kifogás, ha a csillagos eget szeretnéd látni a fejed felett vacsora közben.


Az eső mellett a hőmérséklet is meg tud tréfálni minket, ezért is szerencsés, ha sátorban vagyunk, hiszen ha behúzzuk az oldalfalakat, akkor klímával és/vagy (!) hőlégbefúvókkal rá tudunk segíteni a hűtésre/fűtésre. Úgy tűnhet, ez utóbbira nyáron biztosan nem lesz szükség, de 6 évig üzemeltettünk sátras helyszínt (Wedding Garden Budapest), és nem egyszer fordult elő, hogy nappalra klímát, éjszakára fűtést kellett rendelnünk a nyár közepén is. Egy 30 fokos napközbeni és 15 fokos éjszakai hőmérséklet-kombináció meg tud minket tréfálni, hiszen a sátorban is annyi fok van, amennyi kint - szoktuk mondani. Ezeknek a berendezéseknek az áramigénye igen jelentős lehet, ezért alapos előkészítést igényel.


Tudom, hazabeszélek, de úgy gondolom, egy sátras esküvő van annyira összetett, hogy ne állj neki "egyedül". Ha eddig nem is gondoltál esküvőszervező bevonására, talán itt az ideje, hogy elgondolkodj rajta, ha sátras esküvőt szeretnél. Az elmúlt 14 évben több tucatnyi sátras esküvőt bonyolítottunk le sikerrel, ami számunkra egy 3 napos feladat (építés - esküvő napja - bontás). Belátható, hogy ennek felügyelete nem a menyasszony vagy a vőlegény feladata, és nem is olyan családtagoké, akik most csinálják ezt életükben először.


Fotó: Pakó Petra


Külön szeretnénk kitérni arra az esetre, ha csak a szertartást akarjuk a szabad ég alatt tartani. Ezt sokkal nagyobb sikerrátával meg lehet valósítani, hiszen egy max. 1 órás időtartamról beszélünk, és némi mázlival az akkor is sikerül, ha estére mondjuk odaér egy vihar. Ebben az esetben is át kell azonban beszélni a helyszínnel, hogy milyen alternatívák állnak rendelkezésünkre. Némely helyszínen van egy külön (dísz)terem B-tervként, de az is előfordulhat, hogy a tánctér az egyetlen megoldás, ha rossz idő van. Azt is fontos tudnunk, hogy legkésőbb mikor kell döntést hoznunk, mennyi idő szükséges a ceremóniahelyszín berendezésére, dekorálására. Ez általában több órás időtartamot jelent attól függően, hogy milyen "díszletet" álmodtunk meg a nagy napra.











100 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page