top of page
Keresés

Külföldi állampolgárok házasságkötése Magyarországon

Frissítve: jan. 11.


külföldi állampolgárok házasságkötése Magyarországon
hivatalos esküvő a szabadban, Budapest

Biztosan tudjátok, hogy a Red Shoes Weddings brand mellett hozzánk tartozik a 2009-ben létrehozott HungarianWeddings.com is, melynek keretében nemzetközi esküvőszervezéssel foglalkozunk, azaz külföldi állampolgárok Magyarországon tartandó esküvőjének megszervezésében segíthetünk. Az angol honlapunkon régóta megtalálható, hogyan zajlik a külföldi állampolgárok házasságkötése Magyarországon, és úgy gondoltuk, leírjuk a legfontosabb tudnivalókat magyarul is. (Az angol cikkhez tartozó linket a lap alján találjátok.)

Ha külföldi állampolgárként akar valaki Magyarországon házasságot kötni, a pontos szabályok és a beszerzendő dokumentumok listája országonként eltérő lehet, de van néhány általános szabály, amely támpontot adhat mindenkinek.

Házassági szándék bejelentése

Mindenkire érvényes szabály, hogy a házassági szándék bejelentéséhez mindkét félnek személyesen meg kell jelennie abban a területileg illetékes anyakönyvi hivatalban, ahol házasságot kívánnak kötni. A területi illetékességet az esküvői szertartás határozza meg (nem pedig a magyar fél állandó lakcíme, ahogy sokan hiszik). Ha tehát pl. Soporonban akar valaki házasságot kötni, akkor az ottani hivatal, ha pedig Budapest I. kerületében, akkor az I. kerületi Anyakönyvi Hivatal. A jogi procedúra kb. 3-4 hónap, tehát ennyivel a tervezett házasságkötés előtt kell legkésőbb bejelenteni a házassági szándékot (vagy ahogy a köznyelvben elterjedt, “bejelentkezni az anyakönyvvezetőhöz”). Az is tévhit, hogy a bejelentkezés vagy a házasságkötés időpontja előtt x ideig Magyarországon kellene tartózkodnia a házasulandó feleknek. Nincs ilyen szabály! A házassági szándék bejelentéséhez csak egyszer kell ideutazni, és kb. 1 órát vesz igénybe. Önkormányzata válogatja, hogy ehhez tudnak-e előzetesen időpontot kérni, vagy csak odamegy az ember, és kivárja a sorát. Erről az adott Anyakönyvi Hivatalnál kell érdeklődni.

Magyarul nem beszélő fél esetén szükség lesz egy tolmácsra, akinek nem kell rendelkeznie tolmácsigazolvánnyal, bárki lehet, de fontos kitétel, hogy nem lehet a magyar fél családtagja. A legtöbb esetben ezt a feladatot, mi esküvőszervezők szoktuk ellátni (ez a szolgáltatás benne is van a legtöbb csomagunkban). A tolmácsolás nyelve nem kell, hogy a külföldi állampolgár anyanyelve legyen, elegendő egy olyan nyelv, amit jól ért. Ha a külföldi állampolgár megfelelően beszél magyarul, akkor nincs szükség tolmácsra, és erről külön nyilatkozatot tud tenni.

Szükséges dokumentumok

Ez a lista függ attól, hogy melyik ország állampolgáráról beszélünk, illetve hogy mi az adott fél családi állapota. Minden ügyfelünk pontos listát kap erről, miután egyeztettük ezeket a részleteket. Alapvetően ezekre lesz szükség a házasságkötési engedélyhez:

  • születési anyakönyvi kivonat;

  • családiállapot-igazolás;

  • útlevél vagy igazolvány és/vagy az állandó lakcímet igazoló dokumentum.

További “különleges” dokumentumok:

  • válási határozat vagy a válásról szóló záradékkal ellátott előző házasságkötési anyakönyvi kivonat;

  • hivatalos dokumentum, mely igazolja az özvegyi családi állapotot;

  • hivatalos dokumentum, mely igazolja a névváltoztatást (ha más a jelenleg használt név, mint a születési anyakönyvi kivonaton - kivéve válás után megtartott házassági név).

Dokumentumok hitelesített fordítása

A nem magyar születési anyakönyvi kivonatot és a családiállapot-igazolást (vagy azzal egyenértékű más dokumentumot), illetve a külföldi állampolgár egyéb “különleges” dokumentumait le kell fordíttatni az OFFI-val. A Magyar Állam csak az OFFI által elfogadott fordításokat fogadja el! Külföldön élő ügyfeleink számára természetesen a fordítás elintézésében is segítünk esküvőszervezőként, hiszen ezek átvételéhez legkésőbb az átvételkor be kell mutatni az eredeti dokumentumokat személyesen. Az OFFI 3-10 napos határidőkkel dolgozik. Az árak függenek a határidőtől, a forrásnyelvtől és a dokumentum hosszától (karakterenként kerül elszámolásra). Angolul az attested translation menüpontot kell nézni a honlapjukon.

Családiállapot-igazolás

A nemrégiben megváltozott szabályok értelmében most már csak a családi állapotot kell igazolni. Természetesen ennek az "egyedülálló" státuszt kell tartalmaznia (vagy pedig elvált vagy özvegy). Ezt a dokumentumot az állampolgárság szerinti országban kell beszerezni, jellemzően az ottani Belügyminisztériumtól vagy anyakönyvi hivataltól.


Tanúsítvány avagy Certificate of No Impediment Sok honlapon olvashatjátok, hogy erre van szükség, de ezek nem naprakész információk. Korábban valóban így volt, de most már nem ezt kell beszerezni magyarországi házasságkötéshez. Ez a dokumentum egyébként "több mindent igazolt", nem csak a családi állapotot, hanem pl, azt is, hogy az ottani törvények szerint nincs akadálya a házasságkötésnek. De ahogy olvashattátok, erre már nincs szükség.

Apostille - avagy diplomáciai felülhitelesítés Habár hazánk nagyon sok országgal írt alá bilaterális diplomáciai egyezményt (mely esetben nincs szükség az ún. Apostille pecsétre azaz a dokumentumok diplomáciai felülhitelesítésére), van néhány állam, amely esetén szükség lesz erre. A felülhitelesítést az adott konzulátus végzi. Ügyfeleinket tájékoztatjuk arról, hogy a külföldi fél állampolgársága alapján szükségük van-e erre.

Tanúk

A hivatalos magyarországi házasságkötéshez szükség lesz 2 esküvői tanúra (az egyik a menyasszony tanúja, a másik a vőlegény tanúja lesz). Bármely fél tanúja lehet 18. életévét betöltött külföldi állampolgár is. A tanúk adatait és igazolványuk/útlevelük másolatát a bejelentkezéskor még nem kell beadni, csak később.

Minimum életkor A házasságkötéshez a házasulandó feleknek be kell tölteniük a 18. életévüket (a házassági szándék bejelentésekor is), habár szülői beleegyezéssel 14 és 18 éves életkor között is köthető házasság.

Azonos neműek házasságkötése Magyarországon

A jelen törvények szerint azonos neműek nem köthetnek Magyarországon házasságot, akkor sem, ha abban az országban, melynek az állampolgárai, ez lehetséges. Azonos neműek regisztrált élettársi kapcsolat bejegyzését kérhetik az anyakönyvvezetőknél.

A hivatalos házasságkötés avagy az esküvői szertartás A házasságkötési vagy hivatalos esküvői szertartás a kompetens anyakönyvi hivatal házasságkötő helyiségében vagy külső helyszínen is megtartható. Ezekre Önkormányzatonként különböző díjak érvényesek. A hivatalos szertartás nyelve magyar, ezért szükség lesz tolmácsra. A tolmácsnak ebben az esetben sem kell rendelkeznie tolmácsigazolvánnyal, a szertartást lefordíthatja a ceremóniamester vagy egy barát is. Ha nincs olyan, aki ezt vállalná, mi a hivatalos szertartások szövegében jártas tolmácsot szoktunk kiközvetíteni ügyfeleinknek. Anyakönyvvezetőtől függ, hogy kiadja-e előre a szöveget, ezért fontosnak tartjuk, hogy olyan tolmács legyen jelen, akinek van megfelelő jártassága.

A hivatalos részek mellett (igenek kimondása) a legtöbb anyakönyvvezető nyitott arra, hogy személyre szabott elemeket tegyünk a szertartásba. Magyarországon általában a következő részekből áll egy hivatalos esküvői szertartás (nem feltétlenül ebben a sorrendben):

  • a házasulandók és a vendégek köszöntése;

  • hivatalos rész (igenek);

  • saját fogadalmak;

  • aláírások (ma már elektronikus anyakönyv van Magyarországon, a szertartás alatt egy emléklapot írnak alá a házasulandó felel és a tanúik);

  • gyűrűhúzás, első hitvesi csók;

  • szülőköszöntés;

  • egységet jelképező szertartások (homoköntés, gyertyagyújtás, bor- vagy fröccs szertartás, faültetés, stb.);

A hivatalos részen kívül minden más elem opcionális.

Előnyök és hátrányok

A hivatalos házasságkötés legnagyobb előnye, hogy hivatalos. :D Ez azt jelenti, hogy csak ezt fogadja el a magyar és a külföldi állam, csak ezt lehet honosíttatni.

Az egyik legnagyobb hátrány az ezzel járó költség (ideutazás költségei a bejelentkezéskor, hitelesített fordítások, tolmács díja). Az időtartam is meglehetősen hosszú (3-4 hónap), sok papírmunkával jár, és vannak olyan leterhelt anyakönyvi hivatalok, ahol óránként/félóránként vannak esküvők, amelyeknél nincs lehetőség a szövegek személyre szabására.

Ha úgy döntenétek, hogy nem akartok nekifutni Magyarországon a hivatalos házasságkötésnek, akkor a szimbolikus szertartás javasoljuk megoldásként. Fontos azonban, hogy ha magyar állampolgárként külföldön kötsz házasságot, akkor azt Magyarországon is be kell jelenteni! Ez fontos lesz a gyerekek állampolgársága miatt és sok egyéb szempontból is. Ezt szintén az anyakönyvvezetők intézik.

Minderről angol nyelven itt olvashattok:

2 350 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page