top of page
Keresés

Sátras esküvő - mire figyelj, ha ilyet tervezel

Egy sátras esküvő megtervezése még egy esküvőszervező számára is igen melós feladat, ezért - bár soha nem szoktunk rábeszélni senkit az esküvőszervezőkre - most tényleg azt mondjuk, ebbe ne vágj bele egyedül! Blogposztunkban azért leírjuk, mi mindenre kell figyelned, ha mégis így teszel. :)


Sátras esküvő megszervezése Magyarországon
Fotó: Dupla Expo | Sátor: Tofi 2005 Kft. | Szervező: Red Shoes Weddings | Dekor: Fleur&Ballon

A dolog ott kezdődik, hogy egy sátras esküvő minimum három napos projekt, de a sátorméret, dekoráció, hang-és fénytechnika volumene függvényében lehet ennél több is. Ha nem túl nagy a sátor, és nem túl összetett a dekor, akkor is meg szokott érkezni a sátorbérléssel foglalkozó cég már az esküvőt megelőző napon, hiszen egy ilyen szerkezet felépítése legalább 6-8 óra. A bontás persze valamivel gyorsabb, de az is el szokott nyúlni az esküvő utáni nap délutánjáig. Ha a bontást nem is ülitek végig a helyszínen, az építési napon a telepítés utolsó óráiban mindenképp tanácsos ott lennetek, hiszen valakinek át kell vennie az elvégzett munkát a Megrendelő nevében, akik - ugye - Ti vagytok.


De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen az esküvő napját megelőzően is számos feladat vár rátok egy sátras esküvő megszervezésével kapcsolatban! Abban, hogy adott létszámra mekkora sátorra van szükség, a sátorbérléssel foglalkozó cég a segítségetekre lesz, ezért ezt nem részletezzük most túlzottan. Egy átlagos esküvő esetén, ahol körasztaloknál ülnek a vendégek, 2 négyzetméter/fő-vel szoktunk számolni. Ennél persze összetettebb a kérdés, hiszen nem mindegy a cateringszerviz típusa, a zenekar/DJ helyigénye, az egyéb térdekorációs elemek helyigénye, stb.


Hacsak a sátorbérléssel foglalkozó cég nem ismeri jól a helyszínt, szükség lesz egy helyszínbejárásra még az ajánlatadás előtt, hogy a sátorbérbeadó cég munkatársa fel tudja mérni a terepviszonyokat. Számos fontos kérdést kell ugyanis tisztázni. A teljesség igénye nélkül ezek az alábbiak:


  • a sátortelepítés helyszíne megközelíthető-e az adott sátorméret szállításához szükséges méretű járművekkel (kamion, teherautó) a teljes odavezető útvonalon a járművek sérülése nélkül (pl. erdei környezetben belógó fák);

  • a sátor milyen módon rögzíthető (földcövekkel vagy súlyozással);

  • ha csak súlyozással rögzíthető, rendelkezésre áll-e a súlyul szolgáló vizes tartályok megtöltéséhez víz;

  • egyenletes-e a talaj;

  • mekkora a talaj lejtése;

  • biztosított-e a telepített sátor folyamatos őrzése.


Ha mindezeket a kérdéseket tisztáztátok, akkor "már csak" a sátorra vonatkozó paramétereket kell átbeszélnetek: padlózat fajtája, oldalfalak fajtája, szőnyegezés, stb. Amennyiben az adott helyszínen kitelepült catering működik, és nincs meglévő kiszolgálóhelyiség (hinterland), akkor hinterland sátorról is kell gondoskodni. Ez általában a Megrendelő feladata, de érdemes ezt is tisztázni sátorrendelés előtt. A hinterland-sátor általában közvetlenül a fősátor mellett van (esőbiztos csatlakozással), de elkülönül tőle. Ha a fősátor víztiszta ponyvás, a catering sátor ponyvája akkor sem átlátszó, hiszen ez munkaterület.


Az esküvő napjának közeledtével újabb hosszadalmas egyeztetések várnak rátok, hiszen nagyon pontosan össze kell állítani a munkafolyamatokat, hiszen azok egymásra épülnek. Nem szabad, hogy a bútoros, dekoros, technikus, cateringes egymást akadályozza a munkában. Nem szerencsés, ha valakit túl korán vagy túl későn érkezik a helyszínre és az sem, ha a nem jól összeállított technikai forgatókönyv miatt valamelyik szolgálatónak újra kell kezdenie egy olyan részfeladatot, amit egyszer már megcsinált.


A dekorációt illetően nagyon fontos, hogy olyan dekorost bízzatok meg, akinek nagy tapasztalata van sátras esküvők díszítése terén. Ezt egyrészt a munka volumene indokolja - főként, ha jelentős textildekoráció is a feladat része. Rengeteg a munkaóra, és több tagból álló dekoros csapatot feltételez. Apróság, de azt is tisztázni kell, hogy a helyszínen rendelkezésre áll-e létra, vagy azt a dekorosnak kell hoznia. A víztiszta ponyvás sátor különösen kényes kérdés, hiszen árnyékolás nélkül üvegházként működik, ami nyáron nem kis kihívás a virágok kiválasztásakor és előkészítésekor. Emellett, bármilyen ponyva legyen is a rendezvénysátor oldalán, jó eséllyel azért ezt a megoldást választottátok, mert szeretnétek természetközeli élményt, azaz ideális esetben az oldalponyvák ki lesznek nyitva. Ezt megint figyelembe kell venni a dekoráció megtervezésekor.


Különösen fontos nagy hangsúlyt fektetni a hang- és fénytechnikára, ha az esküvő utáni buli sátorban zajlik. Mindenképpen kérjünk sátras referenciát azoktól a cégektől, akiket a hang- és fénytechnika biztosítására kiszemeltünk. Sem esztétikai, sem szakmai szempontból nem mindegy, hogy milyen felszereléssel érkezik a technikus csapat.


Sátras esküvő esti fényekben
Sátor: Alina Tent | Hang- és fénytechnika: Show 4 You | Szervező: Red Shoes Weddings / Hungarianweddings.com

Elolvasva evidens, mégsem jut mindenki eszébe: a sátorban annyi fok van benn, amennyi kinn. Nappal meleg, éjszaka hideg. Nem, nem kényelmes 10-15 fokban ülni/vacsorázni, igen májusban és szeptemberben 15 fok vagy hidegebb is lehet éjszaka. És ahogy a víztiszta ponyvánál említettük, ott üvegházhatás van, tehát nem annyi fok lesz, mint kinn, hanem nappal kétszer annyi! Emiatt nem egyszer fordult elő, hogy ugyanarra az esküvőre fűtést és hűtést is kellett bérelnünk. Erről se feledkezz meg, ha már közeledik az esküvő napja, és sejteni lehet, hogy milyen idő lesz!


Ha van esküvőszerveződ, akkor mindezeket az egyeztetéseket és a helyszínen zajló építési és bontási munkákat ő felügyeli helyettetek. Ezzel a blogposzttal nem titkoltan az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmedet, nekünk több, mint 15 éves tapasztalatunk van sátras esküvők megszervezésében. Még a szakmánk legelején volt szerencsénk részt venni egy ún. "zöldmezős" sátras esküvő megszervezésében. Ez azt jelenti, hogy egy olyan helyszínre kellett sátrat és minden egyebet telepíteni, ahol még áram sem volt. Ezt számos másik sátras esküvő követte az évek során.


Később aztán 6 évig volt szerencsénk egy saját - sátras - esküvőhelyszínt üzemeltetni a Hajógyári-szigeten. Ez volt a Wedding Garden Budapest. Ez alatt a 6 év alatt tanultuk meg a sátras esküvők minden csínyját-bínyját. A blogposzt írásakor pedig szintén elmondhatjuk, hogy a sátras esküvők a mindennapjaink részei, hiszen mi vagyunk a Liszkay Borkúria ajánlott esküvőszervezői és a Sentio Birtok esküvői értékesítői. Mindkét Balaton-felvidéki helyszínen sátorbérléssel zajlik a legtöbb esküvő, ezért tényleg nap mint nap foglalkozunk ezzel a témával.


Sentio Birtok, a legújabb balatoni esküvőhelyszín
Sentio Birtok Pécsely | Fotó: Dupla Expo | Dekor: Flora Kosch | Technika: Wellwed

Ha tehát Neked is sátras esküvő a vágyad, fordulj hozzánk bizalommal, mi mindenben segítünk már az első pillanattól fogva!


Várjuk jelentkezésed telefonon vagy e-mailen.



Viki: 0036 70 371 3 444


Timi: 0036 30 278 9795






35 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page