top of page
Keresés

Vegán esküvő Budapesten

Frissítve: jan. 11.

2019 Budapest, Magyarország. 100%-ban vegán esküvő 50%-ban magyar vendégekkel. Nem egy (vegán) étteremben, hanem az egyik múzeumban a Várnegyedben kitelepült cateringgel. Ismét megelőztük a korunkat, azt hiszem.


vegán torta esküvőre

No, de kezdjük az elején! :)

Rebecca és Máté nem divatvegánok, mindjárt ezzel kezdeném. Máté ökológus, ezért roppant fontos számára ez az életmód, a bolygó és a veszélyeztetett fajok védelme. Nem, nem elegendő, ha csak ők ketten kapnak vegán ételt, ezt mindjárt az elején tisztáztuk. Ha csupán néhány vendégről vagy a párról van szó, akkor egy valamirevaló étteremnek, helyszínnek, cateringnek nem okoz problémát a változatos (!) vegán, vegetáriánus vagy különleges ételek elkészítése esküvői formában. 2019-ben azonban (és talán azóta sem) nem létezett olyan catering cég, amely egy 100 fős, 100% vegán gálavacsorát felszolgált volna valaha kitelepült helyszínen.

Innen indultunk.

Amikor bekapcsolódtunk a szervezésbe, Máté már levelezésben volt a Magic Burger nevű csapattal, akik üzemeltettek ugyan egy Vegan Love nevű FB oldalt, de arra azidáig még nem volt példa, hogy esküvői gálavacsorát szolgáltak volna fel. Volt persze tapasztalatuk a Sziget Fesztiválon, ahol vegán burgerjeikre simán rákattanhattak a nem vegán szitizenek is, de hangsúlyozták, hogy ők leszállítják ugyan az ételeket, de onnantól “mi vagyunk” - azaz az eszköszbérlés, felszolgálás, italok beszerezése, hűtése és kiadása már a mi feladatunk. Őszintén szólva, ez egy ropant szimpatikus hozzáállás, hiszen mondhatták volna azt is jó magyar módra, hogy “majd mi megoldjuk”, de ők ehelyett azt mondták, ők csak azt ígérik meg, amit teljesíteni is tudnak. Ők a főzéshez értenek (utóbb kiderült, hogy nagyon is jól), a többit pedig rábízzák olyanokra, akik pedig ahhoz értenek.

2018 szeptemberében ismertük meg Sztruhár Bettit, aki egy hasonlóan innen-onnan összerakott sátras mozaikesküvőn vett részt bankettmenedzserként a csapatával, ahol mi voltunk a szervezők. Amikor felhívtam, hogy mi a feladat, teljes magabiztossággal mondott igent a hiányzó részfeladatok teljesítésére. Így megoldottá vált az eszközlista összeállítása (30 soros táblázat, milliós költségvetés!), az eszközbérlés és a felszolgálás levezénylése. Ezáltal mi is foglalkozhattunk azzal, amihez mi értünk, amiben nekünk van rutinunk, az esküvőszervezés összes többi feladatának elvégzésével.

Mindvégig hatalmas kérdőjel lebegett persze a szemünk előtt, hogy vajon a magyar vendégek mit szólnak majd a vegán menühöz - lássuk be, a magyar konyhától azért ez az életforma meglehetősen messze áll. A Pár megnyugtatott minket, hogy minden meghívott tisztában van az esküvő jellegével, tudják, hogy mire mondanak igent. Természetesen igazuk lett. A vacsora bár nagyon fontos része az esküvőnek, alapvetően azért mégsem ez a fő célja az összejövetelnek, hanem az, hogy az Ifjú Pár házasságkötésének a tanúi legyünk, és velük ünnepeljünk, bulizzunk. Ettől persze mi még izgultunk egy kicsit, de csakis őszinte, pozitív visszajelzéseket kaptunk a vendégektől. Sikere volt mind a magyar ízek ihlette gulyáslevesnek, mint az angol jellegű zöldséges pitének és persze a vegán esküvői tortának is. Éjfélkor még töltött káposzta is került az asztalra zseniális Beyond Meat töltelékkel és vegán tejföllel.

Elolvasva ezt az írást sétagaloppnak tűnik, ezért el kell mondanom, hogy mindebben rengeteg munkaóra, egyeztetés, e-mail százai vannak benne. Nehéz visszaadni így egy év távlatából. Maximális bizalom, tisztelet és alázat volt jellemző minden csapattagra egymás iránt, a Pár iránt, s viszont. Hatalmas teljesítmény volt, melynek eredménye egy olyan nap, amit soha nem feledünk. Soha nem feledjük Rebecca arcát sem, amikor könnyes szemmel megköszönte, amit értük tett a csapat. Azt mondta, felülmúlta minden várakozásukat. Amikor belekezdtek Angliából a magyarországi esküvő szervezésébe, nem tudták, hogy mit vállalnak, hiszen odaát vegán cateringek tucatjai versenyeztek volna a megbízásért. Itt nem volt egy olyan cég sem, amely mindent magára vállalt volna, és egy olajozottan működő, kipróbált rendszer biztonságában megvalósította volna a 100% vegán esküvőt. Ez a felismerés sem tántorította el őket az elhatározástól, és mi nagyon büszkék vagyunk rá, hogy mi lehettünk azok a szerencsések, akik valóra váltották ezt a “nem kis álmot”. Életünk egyik legnagyobb kihívása volt, és éppen ezért ez azon esküvők egyike volt, amelyre a legbüszkébbek vagyunk.

213 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page