top of page
Keresés

Esküvői játékok és betétprogramok: mennyit, mikor, hogyan?

Frissítve: jan. 11.

Rendszeresen felmerül a kérdés ügyfeleink részéről, hogy legyenek-e játékok, betétprogramok, fellépők vagy egyéb show-elemek az esküvőn, ha igen mikor és milyen hosszan. A kérdés többnyire abból a félelmükből ered, hogy a vendégek unatkozni fognak az esküvőn, túk sok lesz az "üresjárat". Ebben a blogposztban leírtam, mi hogy látjuk ezt a kérdést.


vőlegényrablás
Fotó: Walla Ádám

Ahogy megszokhattátok, erre is az a válaszunk, hogy nincs egyetlen bevált recept, hiszen minden esküvő másként épül fel. Általánosságban azonban elmondhatjuk, hogy sokkal kevesebb kell ezekből az extra programokból, mint amennyire a pár először gondol.


Ennek első oka az, hogy az esküvő napja nagyon gyorsan el fog repülni. Nemcsak számotokra, a vendégeknek is. Bizonyos "kötelező" elemekre általában több idő szükséges, mint amit "laikusként" gondolnál (pl. 120 vendég legratulál a szertartás után, csoportképek, 100+ fő közlekedése egyik helyről a másikra - ha van ilyen, stb.). Erről egy következő blogposztban bővebben is írok majd.


Ezután ott van a beszédek kérdése. Ez akkor igazán hangsúlyos, ha az egyik házasulandó angolszász területről származik, ahol nagy hagyománya van az esküvői beszédeknek. Ilyenkor bizony nem ritka a 6-8 felszólaló sem. A ceremóniamesternek és az esküvőszervezőnek sokszor igen nehéz dolga van a tekintetben, hogy megbecsülje a várható beszédek valós hosszát, holott ez a konyha számára is "életbevágó" információ lenne.

sátras esküvő
Fotó: Walla Ádám

Ugyanez a helyzet az esetleges meglepetés-programokkal, amelyeket a vendégek szerveznek. Jó esetben ezekről előre tud az esküvőszervező és a ceremóniamester, és pontos információt kap azok hosszáról is, így be lehet illeszteni a pár által megálmodott forgatókönyvbe, ahogy az történt az alábbi fotón látható esküvői flashmob tekintetében.


esküvői flashmob
Fotó: Walla Ádám

Talán furcsán hangzik, de a vacsora pontos hosszát is nehéz kiszámolni. Az étterem/catering persze meg tudja mondani, hogy az általatok kiválasztott számú és felszolgálási módú fogás elfogyasztása általában meddig szokott tartani, de azt ők sem tudhatják, hogy "milyen a násznép". Vannak táncos lábú vendégek, akik legszívesebben már a második fogás után táncra perdülnének, és szeretnék mielőbb "letudni" ezt a részt, és vannak olyan kultúrák, ahol a menyegző inkább szól a hosszas, lassú étkezésről, és alig táncolnak.


A forgatókönyvhöz képest felhalmozott csúszások ebből a két részből erednek általában, és nemigen láttunk olyan esküvőt 15 év alatt, ahol percre pontosan sikerült volna betartani, amit előre leírtunk. Éppen ezért azt szoktuk mondani, hogy a vacsora utánra ütemezett programok kezdő időpontja rugalmas, ezt mindenképp figyelembe kell venni, ha esetleg olyan jellegű eseményben gondolkodtok, amit valamilyen időkerethez kell igazítani (pl. fellépő, tűzijáték).


A játékok kérdése nagyban függ attól, amit már korábban is említettem, azaz hogy "milyen a násznép". Nem mindenki veszi jó néven, ha folyamatosan instruálják, még akkor sem ha a párt a legnagyobb jószándék vezette, amikor azt kérte a ceremóniamestertől, hogy számos játékot tegyen be a programba. Mi inkább azt látjuk, hogy a vendégek teljesen jól "elvannak", jól érezik magukat, ha beszélgethetnek rég nem látott rokonokkal, barátokkal, örülnek, ha a párnak jut néhán perce arra, hogy velük beszélgessen. Ha pedig egy "táncolós" násznéppel van dolgunk, akkor jaj annak, aki feltartja őket abban, hogy mielőbb a táncparkettre jussanak, ahonnan le sem igen jönnek a buli végéig.


lakodalom hagyomány aprópénz seprés
Fotó: Walla Ádám

Visszatérve a "kötelező" elemekre, jócskán jut ezekből vacsora utánra is. Gondoljunk csak a torta felvágására, a pár különböző táncaira (nyitótánc, szülők tánca, gyertyafény-keringő, menyecske- vagy menyasszonytánc) és a pár vagy a menyasszony átöltözésére éjfélkor. No és ott van az éjféli vacsora is, ami miatt nem szoktuk megállítani a partit, de a legtüzesebb vendégek is leülnek előbb-utóbb, hogy feltankoljanak némi energiával a töltött káposztából.


Talán belátható, hogy az esküvőnek megvan a maga íve, "rendes lefolyása", amibe nem nagyon fér bele már sok minden. Mi mindenképp arra bíztatunk titeket, hogy a násznépetek ismeretében jól beszéljétek át ezt a részt a ceremóniamesteretekkel és az esküvőszervezőtökkel, és döntsetek együtt a legoptimálisabb és nagyrészt be is tartható forgatókönyvről! Ebbe természetesen beleférnek olyan "tartalék" játékok (pl. kvíz, házaspárbaj, táncverseny, stb.), amivel kapcsolatban a hangulat és az esetleges csúszások függvényében a helyszínen majd döntötök, hogy sor kerüljön-e rájuk.




69 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page