top of page
Keresés

Kutyabarát esküvő: mire figyelj a szervezésnél

Sokunk számára a kutya nem csupán biodíszlet a kertben vagy a lakásban, hanem szinte családtag. Ezért, amikor a saját esküvőnket szervezzük, felmerülhet a kérdés, hogy velünk tartson-e négylábú társunk a Nagy Napon. Blogposztunkban összeszedtük, hogy mire kell figyelned, ha kutyabarát esküvőt szervezel. A cikk megírásában Pongrácz Ildikó kutyatréner is a segítségünkre volt.


Kutyabarát esküvő - kutyával az esküvőn
Fotó: Huszár Orsolya | Kis kedvenc: Whisky

Kutyabarát esküvőhelyszín


Ha mindenképp szeretnéd, hogy a kutyánk veled legyen az esküvődön, egyértelműen azzal kell kezdened, hogy kutyabarát helyet találj. Ezért, amikor elküldöd az ajánlatkéréseket a kiszemelt esküvőhelyszínek számára, kérdezz rá erre is! Ha szállás is van helyben, akkor fontos azt is tisztázni, hogy a szobában is tartózkodhat-e a házi kedvencünk. Több olyan esküvőhelyszínt is ismerünk, ahol a vacsora és szertartás helyszínére engedélyezett a kutya behozatala, de a szobákban sajnos nem tudják fogadni őt.


Esküvőbarát kutya


Az első lépés persze annak eldöntése, hogy a kutyánk alkalmas-e arra, hogy részt vegyen egy ilyen, számára nem megszokott eseményen. Nyugodtnak kell lennie, miközben mindenki izgatott, bírnia kell a tömeget, a zajt, és nyilván fontos a szobatisztaság is. Az sem mindegy, hogy csupán egyetlen embertől fogadja el az alapvető parancsokat (behívás, ül, fekszik), vagy bárkitől, pórázhoz van-e szoktatva, és még sorolhatnánk. Bármennyire fontos is számunkra négylábú társunk, nem rendelhetjük az egész napot az ő érdekei alá. Muszáj lesz időnként rábíznunk valakire, ezért alaposan át kell gondolnunk a lehetőségeinket.


Kutyaszitter


A legkényelmesebb megoldás, ha képzett kutyaszittert fogadunk fel erre a napra, vagy legalább azokra az órákra, amikor már végképp nem tudunk mi odafigyelni rá - ez nagyjából a szertartástól igaz. Családtagot vagy barátot logikus lenne megbízni ezzel, hiszen őt valószínűleg nem először látja a kutyus, de lássuk be, ez túl nagy feladat a kiszemelt vendégnek, és ha folyton a kedvencünkre kell figyelnie, akkor nem tudja felszabadultan követni és élvezni az esküvő eseményeit. Fontosnak tartjuk azt is, hogy képzett kutyaszittert kérj fel, hiszen bármilyen jól ismered a kutyádat, adódhat váratlan helyzet, amire a kutya váratlan módon reagál, és jó ha olyan szakember van vele, aki ezt a megfelelő módon tudja kezelni. Érdemes a környékeden keresni valakit, aki már az esküvő előtt meg tud ismerkedni a cél"személlyel".


Kutyabarát esküvő - kutyával az esküvőn
Fotó: Karczag Dániel | Gyűrűhordó: Pici

Hangos eseményektől való távoltartás


Bizonyára nem újdonság, hogy a sok kutya nehezen viseli a hangos zajokat. Ezért szerencsés, ha távol tudod őt tartani az ilyen programoktól - például a tűzijátéktól (ha lesz) és a bulitól. A legjobb, ha legkésőbb a vacsora végén elvonul az eb a szállásra a felvigyázójával együtt. Ismeretlen helyen egyedül hagyni semmiképp nem tanácsos, ezért az éjszakai felügyeletéről is gondoskodnod kell, amíg oda nem értek hajnalban.


Felkészítés


Egy esküvő megszervezése általában egy-másfél év is lehet, és ez elegendő időnek tűnik arra, hogy jelentős haladást érjünk el kutyánk tréningezésében, mondja Pongrácz Ildikó kutyatréner. Ezért, ha még nem kezdted el kutyát szocializálását és képzését, itt az ideje, hogy belefogj. Többek között erről kérdeztük őt bővebben.


K: Elegendő 1-1,5 év, hogy egy olyan kutyát is felkészíts, aki azelőtt nem járt még kutyasuliba vagy trénerhez?


V: Igen, persze ez attól is függ, hogy mik az elvárásaink vele szemben (pl. gyűrűhordás, fotózás) ⁃ a kutyák nagyon gyorsan tanulnak, megfelelő szakember segítségével kevesebb idő is elég lenne felkészíteni őket egy ilyen eseményre.


K: Melyek azok az alapvető parancsok, amiket érdemes megtanítani a kedvencünknek, ha magunkkal akarjuk vinni egy esküvőre?


V: Szerintem a legfontosabb a magad mellé behívás, láb mellett sétálás és a helyben maradás. Amennyiben tréner/szitter segítségével vinné a pár elé a gyűrűket, ehhez van szükség a lábnál sétálásra. Egy kicsit nehezebb feladat, ha egyedül szeretnénk vitetni vele a gyűrűket, itt meg kell tanulnia a távmunkát is, azaz a csak vezényszavakra való munkát. Ehhez szükség van hosszabb tanulási időre, mert ez összetettebb dolog. Először kézjelekre és hangra kell megtanulnia az adott munkát tökéletesen, és csak ezután lehet kivenni a tanulási folyamatból a kézjeleket.


K: Milyen apró trükkök jutnak még eszedbe, amivel komfortossá tehető a kutyus részvétele egy ilyen ingergazdag, idegen eseményen?


V: Aki a nagy napon felügyel rá, teljes összhangban kell, hogy legyen vele addigra, hogy a kutya 100%-ban megbízzon benne. Lehet akár egy váratlan hang, amitől pánikba esik az eb, ilyenkor lennie kell egy biztos pontnak számára. Emellett, bizonyos szokatlan hangokra (pl. orgona) felkészíteném úgy, hogy otthon bekapcsolok neki egy videót. Így megszokja a hangját, és ignorálni fogja valószínüleg. És persze mindenképp vinném előtte sok ember közé sétálni, hogy szokja a tömeget. Aznap pedig természetesen elmaradhatatlan a saját fekhelye és néhány játék, amit szeret.


Vendégkutya


Ha nincs kutyád, a vendégek részéről is felmerülhet a kérdés, hogy hozhatják-e a házi kedvencet az esküvődre, bár ez a ritkább, hiszen ilyen esetekben többnyire van kire hagyni az ebet.



Kutyabarát esküvő - kutyával az esküvőn
Fotó: Karczag Dániel | Gyűrűhordó: Pici



44 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page