top of page
Keresés

Karin és Viktor, 2021 hősei - real wedding

Frissítve: 2022. febr. 23.

Az esküvőszervezés nem holmi verseny, és számunkra mindig az az esküvő a legfontosabb, amelynek a hetében éppen benne vagyunk, de visszatekintve a tavalyi évre, amit Karin és Viktor átélt és véghezvitt, az tényleg nem volt semmi. Szeretnénk bővebben is mesélni erről a kalandról Nektek. Hosszú lesz! :D



Ahogy számos másik 2021-es esküvő, ez is egy halasztással kezdődött, sőt kettővel. Az eredeti dátum 2020. szeptember 12. lett volna. Karin és Viktor Svájcban élnek, a vendégek fele külföldről (Svájc, Olaszország, Anglia) érkezett, ami nehezítő tényezőnek számít az utóbbi időben, ugyebár. A koronavírus világjárvány kitörésekor nyilván fogalmunk sem volt, meddig tart majd, mire számítsunk, ezért amikor megtörtént a baj, ahogy sok más párral, első lépésként Karinékkal is kitűztünk egy ún. B-dátumot 2021. szeptemberére. 2020 nyara egész tűrhetűen alakult, ezért az utolsó pillanatig úgy tűnt, szerencsénk lesz, és még meg tudjuk tartani a nagy eseményt az eredeti dátumon.


Aztán jött a 2020. augusztus 30-i bejelentés, miszerint szeptember 1-től utazási tilalom van. Ekkor már, ugye, két héten belül voltunk, karnyújtásnyira volt az esküvő. Napjaink voltak csak, hogy eldöntsünk, mi legyen, hiszen negatív tesztekkel akkor is tudtak volna utazni a vendégek, de az idő tájt még tesztelni sem igen akartak az emberek, plusz nyilván nagyon rizikós volt megkockáztatni, hogy valakinek esetleg pozitív legyen a tesztje (mondjuk a menyasszonynak vagy a vőlegénynek, esetleg valamelyik fontos családtagnak). Így kb. 10 nappal szeptember 12. előtt lefújtuk az esküvőt.


Emellett, az is felmerült bennünk, hogy vajon 2021 szeptemberében nem fordulhat-e elő ugyanez, vagyis hogy 2 napos bejelentési határidővel megint lezárják az országot, vagy történik bármi hasonló, ami megakadályozza az esemény megrendezését. Féltünk egy újabb őszi dátumtól, ezért hozzáláttunk, hogy találjunk egy olyan nyári időpontot, ami a szolgáltatócsapat egészének vagy nagy részének szabad. Ez 10-12 szolgáltatót jelent. Szerencsénk volt, 2021. június 19-én minden csapattag ráért még, így újra módosítottuk a dátumot. Ezután több hónapig "rádiócsend" következett, hiszen volt egy 95%-ig megszervezett esküvőnk.


Ez idő alatt jött a 2. hullám, meg talán a 3. is, már magam sem tudom, plusz kijöttek az első vakcinák, amit Magyarországon mérsékelt bizalom övezett, Svájcban viszont súlyos összegeket fizettek volna bármilyen oltásért, ha lehetett volna. Ahogy teltek a hónapok, némi remény mutatkozott arra, hogy tavasz végére enyhülés következik be a járvány tekintetében. Hatalmas előrelépés volt, amikor május 21-én (tehát 1 hónapon belül az esküvő előtt) bejelentették, hogy Magyarországon 2021. május végétől ismét lehet lakodalmakat tartani. Ezen felül persze a svájci utazási korlátozások feloldása is kellett a boldogsághoz. Ezek a napok a jogszabályok, illetve rendőrségi és követségi honlapok böngészésével teltek, hogy megértsük, pontosan milyen feltételekkel utazhatnak ide, majd haza a külföldi vendégek.


Két hetes határidőt adtunk magunknak, hiszen az utolsó simítások még hátravoltak, a virágokat és a vendéglátáshoz szükséges nyersanyagokat és munkaerőt be kell rendelni. Őrült két hét volt. Karin és Viktor június elején azt a döntést hozta, hogy belevágunk. Ők tartották a frontot a vendégek tájékoztatása terén, amihez a magyar oldalt érintő szabályokat a mi feladatunk volt kideríteni. Sosem tudok elég hálás lenni a Koronavírus Tájékoztató Vonal és a Magyar Rendőrség munkájáért és támogatásáért, amit ebben az időszakban kaptam. Ha tucatnyiszor nem beszéltem velük, akkor egyszer sem. Hibázni nem lehetett, hiszen nem történhetett meg, hogy valakit elutasítanak határátlépéskor. Az eljárás azonban messze nem volt egyszerű. Számos dokumentumot, kérelmet, igazolást kellett beadni mindenkinek, aki 2021 júniusában át akarta lépni az országhatárt, hiszen ezt csakis különleges rendőrségi engedéllyel lehetett megtenni. "Átlag halandók" számára Magyarország "hermetikusan" le volt zárva. Csak a rendőrség részéről 3 különböző kapitányság munkája kellett ahhoz, hogy a csütörtökön ideérkezett vendég szombaton ott lehessen az esküvőn.


A napjaim a rendőrséggel és más hatósásokkal, tesztközpontokkal folytatott hosszas telefonbeszélgetésekből álltak. Ezen felül kellett odafigyelnem az esküvőszervezés "alapértelmezett" feladataira, amelyek az utolsó két hétben békeidőben is sok terhet rónak az esküvőszervezőre. Az már fel sem vitte a vérnyomásomat, hogy az atya 3 nappal a nagy nap előtt közölte, hogy ő mégsem ér rá (szerintem igazán sosem hitt a megvalósulásban, pedig neki munkaköri kötelessége lett volna :D), és egy kollégájának kellett beugrania helyette. Karinéknak persze végtelenül rosszul esett. A menyasszony tanújáról kiderült, hogy nem beutazási engedélyt kapott, hanem elutasítást. Mentségére legyen mondva, a külföldi állampolgároknak is magyarul küldenek ki mindent papírt. Ő megnyugodott, hogy jött valami a rendőrségről, és isteni szerencse, hogy az indulása előtti napon azért kibukott, hogy az nem engedély. Pár óránk volt, hogy korrigáljunk, és bevallom, már nem is tudom, hogy sikerült ilyen gyorsan elintézni - de sikerült.


Sosem fogom elfelejteni azt az időszakot. Amikor Viktor (a vőlegény) felhívott, hogy az addig beérkezett vendégek (azaz a többség) mindegyike megkapta a karantén alól való felszabadítást, bevallom, elbőgtem magam a megkönnyebbüléstől. Így vágtunk bele magába a szombatba.


Szeretnék kitérni a szolgáltató csapatra is, hiszen elképesztő az a rugalmasság, amit tanúsítottak. Két héttel június 19. előtt még nem tudták, lesz-e esküvő, vagy sem. Az utolsó pillanatig tartották a C-tervnek meghagyott szeptemberi dátumot, és elküldtek onnan minden érdeklődőt. Mindvégig mellettem álltak, és biztattak, megnyugtattak, hogy számíthatok rájuk. Nem követelőztek, hogy hozzunk már döntést, nem fenyegetőztek, hogy szankcionálják, ha lemondjuk az esküvőt. Rajki Laci (Show4You) ebben a témában írt leveléért örökké hálás leszek neki. Nagyon sokat jelentett lelkileg. Emellett, segítettek, amikor hibáztam - nem akarok álszent lenni, ilyen körülmények közt nyilván voltak hibázások is. A temérdek teendő mellett például egyikünknek sem jutott ideje/gondolata arra, hogy összenézze az esküvői menüt és a külön lebérelt rosegold evőeszközöket. A hiba természetesen terítéskor derült ki, de a La Mesa Event Rental Krisztije képes volt Solymárról visszajönni a városba, hogy korrigálja a hibát, pedig épp csak hazaért, amikor hívtam, hogy baj van. o.O Erről, ha jól sejtem, a pár is csak most értesül ebből a cikkből, hiszen a dolog megoldódott, nem kellett kanállal enni a pasta-t (ami végtelenül ciki lett volna, hiszen Karin olasz származású - meg amúgy is...).


Fotó: Esther&Gabe Fine Art Photography


Karin munkáját tekintve vizuális tervező, és nagyon különleges dekorációt álmodott meg, melynek minden apró részletét hónapok hosszú munkája során terveztük meg. Tudtuk, hogy nem lehet hibázni. Ami aznap az ételen kívül az asztalra és a terembe került, 7 különböző cég munkáját igényelte Kosztyó Kriszta (Flowers by Flora Kosch) vezetésével. Ennek koordinálása tehát emberfeletti lett volna számomra az adott körülmények között. Még szombaton is voltak elrendezendő engedélyek azon vendégek számára, akik csak pénteken tudtak Magyarországra utazni. 2021. június 19. tehát háromemberes feladat volt: Prommer Zsuzsi a külföldi vendégek hotelében "nyitott irodát", és segített a rendőrségi kérelmek beadásában, Viki a Haris Parkban állt helyt, és koordinálta az ott folyó előkészületeket, én pedig ingáztam a hotel - Haris Park - Mátyás templom háromszögben, ahogy az egy átlag "covidtalan" esküvőn is lenni szokott.


Fotó: Esther&Gabe Fine Art Wedding Photography


Az olyan apróságok, hogy a templomba indulás előtt jó 5 percig nem tudtuk Viktorral, hová tűnt Karin apukája, már meg sem kottyantak. Szerencsére előkerült, de aztán a menyasszony unokahúga tűnt el, de végül ő is előkerült, és indulhatott is a minibusz a Várnegyedbe. :D Ott Pallagi Ákos várta őket, és végtelenül sokat jelentett, hogy tudtam, nem is hárman, hanem négyen vagyunk aznap, és egy kiváló ceremóniamester személyében minden segítséget megkapok a vendégek "terelése", tájékoztatása, szórakoztatása terén.


Fotó: Esther&Gabe Fine Art Wedding Photography


Innentől kezdve pedig már minden úgy zajlott, mint egy "átlagos", szép esküvőn. :D Igazából a real wedding cikknek még csak most kellene kezdődnie, de már így is hosszúra nyúlt az írásom, ezért abba a történetbe inkább egy másik alkalommal fogok bele. Addig is, nézzétek meg az RTL Klub Fókusz aznap készült riportját. Dörmer Csaba ugyanis forgatott velünk egy anyagot, hiszen ez az egész történet, nemcsak mesébe, hanem tévéképernyőre illő is volt:



folyt. köv.




137 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page