top of page
Keresés

Top 9 esküvőszervezési hiba, amit ne kövess el!

Az esküvőszervezés elsőre nem tűnik bonyolultnak, de nekünk elhiheted, igen sokrétű feladat. Immár 17 (!) éves esküvőszervező pályafutásunk alatt a Red Shoes Weddings-nél számos esetet láttunk, amit mi másképp csináltunk volna. Összeszedtük mi a 9 leggyakoribb esküvőszervezési hiba, amit menyasszonyként elkövethetnél, ha nem olvasnád végig ezt az írást. :)


Esküvőszervezési hibák menyasszonyként

(1) Túlgondolás


A közösségi médiából rád ömlő tengernyi ötlet között könnyű elveszni. Nem kell azonban mindent megvalósítanod belőlük a saját esküvődön. Tudjuk, nehéz megtalálni az egyensúlyt a "de ez az én esküvőm" és a "mégiscsak meghívtunk x embert" között, hiszen olyan sosincs, hogy minden mindenkinek megfelel. Azt szoktuk mondani, az esküvő legyen önazonos - figyelembe véve a meghívott esküvői vendégek igényeit, szokásait, kultúráját.


(2) Keretösszeg hiánya


Nem könnyű válaszolni arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül egy esküvő, hiszen ez rengeteg tényezőtől függ. Mégis nagyon fontos meghatározni, hogy mennyit tudtok költeni rá. Manapság talán egyre ritkább, de biztosan sok esetben előfordul, hogy az ifjú pár az ajándék- vagy táncpénzből szeretné finanszírozni az esküvőjét. Ez - főként a mai árakat figyelembe véve - csak egy kis hányada lehet a teljes esküvői költségvetésnek, ha nem akarunk kellemetlen helyzetbe kerülni. Azt javasoljuk tehát, hogy az összbüdzsé 90%-a álljon rendelkezésre, mire eljuttok az esküvő hetébe, amikor a legtöbb kifizetést eszközölni kell.


(3) Nincs "B-terv"


Ha az esküvőszervezőknek lenne bibliája, akkor ez főbenjáró bűnként szerepelne benne. Népszerű a kültéri szertartás és a szabadtéri esküvő, de Magyarország időjárása nagyon kockázatos. Erről egy korábbi blogposztunkban bővebben írtunk már. Muszáj lennie egy B-tervnek arra az esetre, ha aznap esne az eső. Miként lehet esőbiztos az esküvőd? Erről is írtunk már korábban.


(4) Túl sok program


Sok jegyespár fél attól, hogy a vendégek unatkozni fognak. Az esküvőnek megvan a maga íve - benne szünetekkel, amikor nem történik "semmi". Ilyenkor a vendégek pihenhetnek, beszélgethetnek, ehetnek, ihatnak. Az is gyakran okoz aggodalmat, hogy nem fognak táncolni a vendégek. Nos, a helyzet az, hogy vannak emberek, akik nem szeretnek táncolni, és sokkal szívesebben beszélgetnek az asztalnál, vagy támasztják az italpultot. A sikeres esküvő mércéje tehát nem feltétlenül az, hogy megállás nélkül ropta-e az összes vendég a táncot a vacsora végétől hajnalig.


(5) Család túlterhelése


A családtagok és barátok természetesen örömmel veszik ki a részüket a szervezésből az esküvő előtt és aznap. Nem jó azonban túlterhelni őket, mert így a számodra legfontosabb emberek maradhatnak le a legszebb pillanatokról és a nyugodt készülődés adta luxusról. Bízd inkább profikra magad életed egyik legfontosabb napján!


(6) "Majd én dekorálok"


Az egyik leggyakoribb téves ötlet, ami egy esküvő előtt álló lányban felmerülhet. A menyasszony készülődése minimum 4 óra, ami nem összeegyeztethető a vacsorahelyszínen zajló munkák ütemezésével. Magyarul, a legtöbb feladat akkor van a helyszínen, amikor neked a fodrász és a sminkes keze alatt kellene ülnöd. Ráadásul, a legtöbb helyen hajnalban le kell bontani a dekorációt, amint véget ért a buli. Gondoltál erre?


(7) Nincs forgatókönyv


Esküvőszervezőként számunkra ez a mondat és állapot egyszerűen értelmezhetetlen. Az esküvői forgatókönyv minden szolgáltató munkájának az alapja, mégis sokszor halljuk a kollégáktól, hogy olyan esküvőkön, ahol nincs se szervező, se ceremóniamester, egyszerűen nincs forgatókönyv. Egy esküvőszervezői forgatókönyvben minden szerepel az első "bútormozgatástól" kezdve a dekoráció lebontásáig. Ezt előzetesen egyeztetjük minden egyes szolgáltatóval, és kiküldjük az egész csapatnak az esküvő hetének első napjaiban. Aznap pedig mi magunk is ebből dolgozunk.


(8) Irányításmánia


Azaz, amit az angol úgy hív "control-freak". Ez egy személyiségbeli tulajdonság, nem jó vagy rossz, tenni is nehéz és felesleges is ellene. Menyasszonyként azonban eljön az a pont, amikor rá kell bíznod magad azokra a szakemberekre, akiket kiválasztottál erre a felelősségteljes feladatra. Itt ér véget a projektmenedzser és kezdődik a menyasszony.


(9) Túléled, nem átéled


Ha nem fogadod meg ezeket a tanácsokat, akkor hulla fáradtan esel az oltár elé. Végigstresszeled az egész napot a sok teendő miatt, ahelyett, hogy ünnepelnél és a párodra, illetve a vendégeitekre figyelnél. Nem erről kellene szólnia életed egyik legszebb napjának!


Gondold át, tegyél érte, és légy önfeledt menyasszony!


Ha mindezek után úgy gondolod, megér egy beszélgetést, hogy esküvőszervezőként mi miben tudunk neked segíteni, készséggel állunk rendelkezésre egy kötelezettség nélküli ismerkedős beszélgetésre személyesen Budapesten vagy online. Van még szabad kapacitásunk a következő esküvőszezonra, de az időpontok fogynak, ne habozz, kérd ajánlatunkat még ma!





65 megtekintés1 hozzászólás
bottom of page